Zdecydowanie jedno z najpopularniejszych drzew bonsai jakie można spotkać w polskich sklepach, kwiaciarniach i centrach ogrodniczych. Niejednokrotnie ten gatunek trafia do nas jako prezent imieninowy lub urodzinowy. Poniżej opis pozwalający nam prawidłowo utrzymać roślinę w dobrej kondycji.
Roslina ta pochodzi z tropikalnych regionów południowej Azji. Uprawiana we wnętrzu powinna stać w miejscu dobrze oświetlonym przez cały rok, ale latem należy osłaniać ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych aby nie dopuścić do przypalenie liści. Optymalna temperatura 15- 24° latem i zimą.
Podłoże należy stale utrzymywać wilgotne podczas całego sezonu wegetacyjnego. Zimą podlewać oszczędniej, ale podłoże nie może być przesuszone.
Nawozić co dwa tygodnie płynnym nawozem typu FLOROWIT. Zimą co 4-6 tygodni.
Przesadzać co roku przez pierwsze dziesięć lat życia drzewa. Potem zależnie od siły wzrostu korzeni. Stosować przepuszczalne i lekkie podłoże.
Podczas całego sezonu wegetacyjnego przycinać nowe pędy pozostawiając jedną lub dwie pary liści. Optymalna temperatura pomieszczenia, w którym przebywa karmona to 12- 18° zimą i 18- 24° latem.
Źródło: http://www.bonsai.pl
Więcej informacji na temat pielęgnacji tego gatunku znajdziecie na naszym forum http://www.bonsaiforum.pl