Karmona / Carmona - Echretia bukszpanolistna

  • Karmona
    Karmona
  • Karmona
    Karmona
  • Karmona
    Karmona

 

  Zdecydowanie jedno z najpopularniejszych drzew bonsai jakie można spotkać w polskich sklepach, kwiaciarniach i centrach ogrodniczych. Niejednokrotnie ten gatunek trafia do nas jako prezent imieninowy lub urodzinowy. Poniżej opis pozwalający nam prawidłowo utrzymać roślinę w dobrej kondycji.

 

  Roslina ta pochodzi z tropikalnych regionów południowej Azji. Uprawiana we wnętrzu powinna stać w miejscu dobrze oświetlonym przez cały rok, ale latem należy osłaniać ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych aby nie dopuścić do przypalenie liści. Optymalna temperatura 15- 24° latem i zimą.

 

  Podłoże należy stale utrzymywać wilgotne podczas całego sezonu wegetacyjnego. Zimą podlewać oszczędniej, ale podłoże nie może być przesuszone.

 

  Nawozić co dwa tygodnie płynnym nawozem typu FLOROWIT. Zimą co 4 - 6 tygodni.

 

  Przesadzać co roku przez pierwsze dziesięć lat życia drzewa. Potem zależnie od siły wzrostu korzeni. Stosować przepuszczalne i lekkie podłoże.

 

 

  Podczas całego sezonu wegetacyjnego przycinać nowe pędy pozostawiając jedną lub dwie pary liści. Optymalna temperatura pomieszczenia, w którym przebywa karmona to 12- 18° zimą i 18- 24° latem
.

Tekst AKADEMIA BONSAI – www.bonsai.pl

 

Więcej informacji na temat pielęgnacji tego gatunku znajdziecie na naszym forum www.bonsaiforum.pl
Facebook